duminică, 16 octombrie 2011

Peltea de must




Nu stiu voi daca ati mai gustat pana acum o asemenea minune de dulceata, peltea, jeleu, ce-o fi :P, dar eu una nu, si nu mi-o pot ierta :)))))
Este o nebunie, o delicatesa ce nu poate lipsi din "inventarul" bunatatilor de toamna!!!


Ingrediente:

- 1 litru must din struguri negri sau albi (proaspat, nefermentat)
- 1 kg. zahar




Mod de preparare:
Se amesteca mustul cu zaharul intr-o cratita, la foc potrivit, pana cand se dizolva. Se fierbe in continuare, pana cand se leaga ca pentru dulceata. Se verifica ridicand lingura vertical si lasand o picatura sa cada pe marginea unei farfurii. Aceasta trebuie sa fie ca o margea, fara sa se prelinga.
Dupa ce este gata pelteaua, se pune fierbinte in borcanele asezate pe o placa din metal sau pe cutite de bucatarie (in felul asta, nu exista riscul ca fundul borcanului sa se sparga).
Se lasa apoi borcanele sa se raceasca si se capseaza/infileteaza.
Chiar daca pelteaua pare lichida, nu va ingrijorati, ea se va gelifica in borcan ;)

O "picatura" dulce si pentru voi :)





P.S. Daca strugurii sint foarte dulci, micsorati cantitatea de zahar ;)

4 comentarii:

  1. Si mama face dar chiar din struguri, o idee super din must.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bunica mea de langa Zimnicea facea din must un fel de ciulama cu zahar si faina, care se punea in castroanea si cand era rece se inchega. Era foarte buna, ca o budinca de struguri.

    RăspundețiȘtergere
  3. chiar nu am gustat peltea de struguri , dar te cred ca e buna !!!

    RăspundețiȘtergere
  4. E delicioasa .
    Am facut-o si eu.Mama mea
    inlocuia cacaua din crema de unt
    cu citeva linguri din aceasta
    peltea.Iese o crema pentru prajituri
    deosebita.
    Dana

    RăspundețiȘtergere