Cine a ajuns zilele astea pe Facebook a putut citi pe pagina mea ca sinuzita pe care o credeam tratata (blestemate sa fie punctiile alea oribile care n-au rezolvat nimic...) a revenit cu forte proaspete, si ca tonusul meu, altadata de invidiat, a coborat vertiginos...dar fiind ziua mamei mele, pe care o iubesc nespus, mi-am adunat umbra de forte si i-am pregatit tortul suprem: "Foret-Noire" sau "Padurea Neagra" (in viziunea ei, nu exista ceva mai delicios ca visinele si ciocolata. Ba, poate amandinele :P)
Si anul acesta, asadar, va prezint acelasi minunat tort, asemanator celui de aici, facut tot cu ocazia zilei ei :)
Spun asemanator, deoarece tortul de anul acesta are in blat nuca ;)
Oricum ar fi, acest tort este un adevarat deliciu, ce trebuie savurat macar o data-n viata :)
Ingrediente:
Pentru blat:
- 150 g. ciocolata amaruie sau cu lapte
- 120 g. unt moale
- 100 g. zahar
- 1 praf sare
- 7 oua
- 200 g. nuci macinate
- 50 g. faina
- 1 pliculet praf de copt (10 g.)
Pentru crema:
- 4 foi gelatina
- 100 ml. sherry-wine (lichior de cirese)
- 500 ml. frisca lichida
- 1 borcan compot de visine -720 ml.
- 250 ml. suc de visine
- 1 pliculet Tort Gelee
- 2 linguri zahar
Pentru insiropat:
- 8-10 linguri zeama din compot
Pentru ornat:
- 100 g. ciocolata cu lapte
- 200 ml. frisca lichida
- 10-12 visine din compot
Mod de preparare:
Blat:
Cuptorul se incinge la 175 grade C (foc potrivit).
Ciocolata se topeste in bain-marie sau cu grija, in cuptorul cu microunde (nu-l setati la puterea maxima!).
Se bate untul, lasat din timp la temperatura camerei, cu zahar si sare.
Se separa ouale; albusurile se bat spuma. Galbenusurile se inglobeaza in unt.
Se adauga apoi, folosind mixerul, ciocolata topita, nucile macinate si faina cu praful de copt (cernute impreuna). Se adauga, treptat, albusul batut si se amesteca usor cu o spatula.
Se toarna aluatul intr-o forma cu diam. de 26 cm. tapetata cu hartie de copt. Se coace timp de cca. 30 de minute.
Crema si finisare:
Se injumatatesc si se inmoaie foile de gelatina in apa rece (cat sa treaca cu doua degete peste ele). Se scurg bine de apa si se dizolva la bain-marie sau la microunde (doar 5-6 secunde). Gelatina nu are voie sa dea in clocot, deoarece isi pierde proprietatile de inchegare. Se amesteca apoi cu lichiorul de cirese.
Se bate frisca; se adauga o lingura de frisca in compozitia cu gelatina si se omogenizeaza. Se adauga apoi intreaga cantitate de frisca, amestecand usor cu o spatula.
Se scurg visinele. Se pregateste o glazura din suc de visine, zahar si Tort Gelee, punandu-le pe toate intr-un ibric, la foc mic, pentru cca. 1 minut.
Blatul se taie pe 2 nivele (veti obtine 3 straturi). Blatul inferior se stropeste cu amestecul de lichior si suc de visine si se unge cu cca. 7-8 linguri de crema de frisca. Se aseaza deasupra visinele scurse (le presarati cat mai uniform si le presati usor in crema) si jumatate din jeleu (glazura cu Tort Gelee).
Se aseaza al doilea blat deasupra, se stropeste si el cu cateva linguri din amestecul licoros :P, si se unge cu restul de jeleu si 7-8 linguri de crema de frisca. Se acopera cu cel de-al treilea blat si se unge cu restul de frisca. Se lasa la frigider peste noapte (sau minim 3 ore).
Ornare:
Se bate bine frisca; se pune deoparte 4-5 linguri, pentru avelinele de frisca.
Se unge cu restul de frisca, de jur imprejur, tortul. Se rade ciocolata si se presara pe margine, cat mai uniform (inclinati usor tortul si presarati fulgii de ciocolata cu mana, fara sa-i atingeti insa suprafata; ii aruncati pur si simplu :P, iar cei care cad ii "refolositi").
In bucatarie, in plin proces de creatie :)))
Pe masa, langa alte, multe, bunatati :P
Delicios!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Arata minunat,trebuie sa ma-ncumet sa-l fac si eu.
RăspundețiȘtergereLa multi ani mamei tale iar tie muuuulta sanatate!Pupici!
Multa sanatate si LA MULTI ANI MAMEI!
RăspundețiȘtergerePentru reteta multumim! Va salutam cu respect si va uram o duminica superba.
meravigliosa questa torta! baci!
RăspundețiȘtergereoooo...ce bine arata! la multi ani, mamei!
RăspundețiȘtergerep.s: azi iti imprumut reteta de placinta turnata cu mere...mi-e asa o poftaaa!
Una vera golosità.
RăspundețiȘtergerecomplimenti per il blog...bellissime ricette e foto.
ciao
La multi ani mamei tale! Un tort pe masura. Pup1
RăspundețiȘtergereAm facut si eu acest tort, este minunat si tare simplu de facut, fara creme complicate. La multi ani mamei tale si tie multa sanatate!!!
RăspundețiȘtergerePS. Incearca un tratament naturist pt sinuzita, eu de mult nu mai cred in medicina traditionala
Claudia V
chiar ca e un deliciu tortul asta.la multi ani fericiti mamei tale!
RăspundețiȘtergereMinunat tortulet!
RăspundețiȘtergere.....iar am inghitit in sec!!!este delicios acest tort!!!LA MUUUULTI,MULTI,MULTI ANI SI MUUUULTA SANATATE!!!PUP
RăspundețiȘtergereAbsolut minunat tortul! La multi ani mamei tale iar tie insanatosire grabnica!
RăspundețiȘtergereCred ca ar fi cadoul perfect pentru ziua sotului meu . Ce-i drept nu m-as incumeta sa-l fac dar cred ca se gaseste cineva.
RăspundețiȘtergereo alta reteta cu numele Laura Sava foarte gustoasa. Felicitari.
RăspundețiȘtergeresuper arata si cred ca este si foarte gustos,il fac astazi pentru sotul meu de sf. dumitru .o intrebare gelatina eu o am la plic tu la foi.o foaie este echivalentul la 1/2 plic?
RăspundețiȘtergereTe citesc de multi ani cu mare drag si am facut cu succes multe din minunatiile tale. Te-am si recomandat cu patos altora, care la randul lor au devenit cititori fideli :)
RăspundețiȘtergereDaca imi permiti, totusi, sa iti dau doua sfaturi (cate neobrazare! dar stiu ca ai sa o ierti :) ):
1. Cred ca visinele din visinata ar fi de vis, in loc de cele din compot. Ori, macar inmuiate in niste lichior, dupa ce le scoti din compot.
2. Incearca frisca naturala, de vaca, nu cea vegetala! E... inimaginabil mai buna. Odata ce ai trecut de partea ei, sincer, nu exista cale de intoarcere! E drept, e mult mai pretentioasa, se bate mult mai greu, dar mai ales in cremele cu gelatina, nu ai de ce sa iti faci nicio problema.
Multumim, Laura, pentru toate minunatiile ce ni le dezvalui.
La multi ani,ceva special,brv
RăspundețiȘtergere