miercuri, 26 octombrie 2011

Tort Tatin cu mere




...cu ghilimelele de rigoare, fiindca ceea ce vedeti este de fapt o noua transformare a checului meu simplu intr-un tort Tatin :P (asta pana cand va voi prezenta adevarata tarta Tatin)
E o varianta delicioasa a celebrei prajituri rasturnate cu mere, pe care sper s-o incercati...numaidecat :))
...siropul caramel care invadeaza timid blatul plin de arome este exact ceea ce il face atat de irezistibil!!!


Ingrediente:

Pentru chec:
- 2 oua
- 1 cana zahar
- 1/2 cana lapte
- 1/2 cana ulei
- 2 cani faina
- 1 plic praf de copt (10 g.)

Pentru siropul caramel si compozitia cu mere:
- 150 ml. apa
- 250 g. zahar
- 6, 7 mere potrivite
- 1 lamaie

Pentru ornat:
- 300 ml. frisca
- praf de scortisoara




Mod de preparare:
Aveti nevoie de o tava cu diam. de 26 cm. sau de o forma de prajitura.
Se prepara siropul caramel direct in forma in care veti coace tortul/prajitura. Astfel, se pune apa si zaharul in forma si se da la cuptor, la foc moderat, timp de cca. 20-25 de minute. Nu va faceti griji daca siropul este apos, caci asa se va insiropa mult mai bine checul ;)
Se decojesc merele, se taie in feliute subtiri sau cubulete si se stropesc cu zeama de lamaie. Se aseaza cat mai uniform deasupra siropului de zahar
Se pregateste compozitia de chec batand ouale intregi cu zaharul, laptele, uleiul si faina amestecata cu praful de copt (aveti pasi mult mai detaliati la postul cu checul simplu). Se toarna aluatul peste merele feliute si se da la cuptor, la foc potrivit (180 grade) pentru cca. 35-40 de minute.
Se lasa tortul sa se raceasca, dupa care se rastoarna pe platoul de servit:


Se bate frisca si se acopera tortul:


 Se presara scortisoara:


Absolut delicios!!!!!!!!!!!!!!


P.S. Nu uitati de pontul cu faina ;)
Nu umpleti canile pana la refuz, ci doar pe trei sferturi!!!

9 comentarii:

  1. mda, am ajuns cam tarziu dar era perfect pentru sf Dumitru , mai ales ca este de post

    RăspundețiȘtergere
  2. arata foarte bine...cred ca ma pun si eu acum sa fac un chec cu mere :))...sa vedem ce o sa iasa ...

    RăspundețiȘtergere
  3. E fenomenal checul acesta! Si eu il fac deseori, e asa de simplu cu putine ingrediente pe care mereu le ai in casa. De abia astept sa-l fac cu nuca de cocos si pe acesta cu mere! O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  4. E f. bun tortul si eu l-am incercat fara sirop dar cu merele intregi...il voi incerca cat de curand din nou

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt suparata foc! Am facut azi tortul, dar cand l-am rasturnat nu s-a desprins. Trebuia sa caramelizez zaharul sau sa-l amestec cu apa si sa-l dau la cuptor? Trebuia sa-l fi facut intr-un vas de yena?
    E super delicios si mi-e tare necaz ca nu mi-a iesit si la aspect.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. testat si papat fff repede :))) multumesc pt inca o reteta de succes :)

    RăspundețiȘtergere
  7. este bun!l-am incercat si eu!dar a iesit f dulce!data viitoare nu mai pun atata zahar la sirop si nici atata apa1

    RăspundețiȘtergere