Dragilor, nu vreau sa credeti ca am dezvoltat o mica obsesie pentru piscoturi :D, dar pe caldurile astea sint mai mult decat perfecte!!!!!!!!!!!!!!!!!
Le-am folosit si la prajitura cu zmeura, si iata si acum, la acest tort de visine absolut delicios, cu visine proaspete din gradina (mai am cateva deserturi cu visine pentru voi :P)
E un tort de vara, rece si cremos, si cel mai important: e un tort fara coacere, adica adio cuptor incins si broboane de sudoare pe frunte :)))
Ingrediente:
Blat si crema:
- 250 g. piscoturi
- 10 g. gelatina
- 160 g. unt
- 160 g. zahar
- 300 g. smantana
- 300 g. iaurt
- 700 g. visine
- 400 ml. frisca (lichida sau smantana pentru frisca)
Sirop:
- 200 ml. lapte
- 2, 3 linguri zahar
Decor:
- visine cu codita :P
- 1 albus batut
- zahar tos
- 50 g. ciocolata cu lapte
Mod de preparare:
Se pregateste siropul caramel: se arde zaharul intr-o craticioara (nu foarte tare, doar cat prinde culoare :P) si se stinge cu laptele rece. Se lasa pe foc pana cand se topeste caramelul.
Pe un platou (cu diam. de 26 cm.) se instaleaza un inel pentru torturi si se aseaza inauntru jumatate din cantitatea de piscoturi (daca este nevoie, piscoturile se taie), insiropate usor cu laptele caramelizat.
Gelatina se inmoaie in apa rece. Se bate untul cu zahar si se inglobeaza iaurtul si smantana. Se dizolva gelatina (se scurge de apa si se topeste la bain-marie sau microunde pentru cateva secunde). Se inglobeaza, usor racorita, in fir subtire, in compozitia de unt. Se adauga visinele, fara samburi (daca sint prea mari, taiati-le in jumatate) si frisca batuta.
Jumatate din cantitatea de crema se aseaza pe stratul de piscoturi. Se acopera cu restul de piscoturi, insiropate. Se repartizeaza deasupra restul de crema si se da tortul la frigider timp de cca. 4 ore. Ideal ar fi sa il lasati la rece peste noapte ;)
Se scoate inelul din jurul tortului si se decoreaza cu visine trecute prin albus batut si zahar tos.
Vor parea presarate cu promoroaca :P
Cool sau nu?! :))))
Incepem cu unul dintre visinii nostri, foarte incarcati anul acesta :)
...si continuam cu tortul!!!!!!!!!!!!!!!!! :P
Eu l-am "stopit" un pic pe margini cu ciocolata topita :))
Nu va puteti imagina cat de bun este!!!!!!!!! :))
Sfat: Puteti inlocui untul cu iaurt, caz in care cresteti cantitatea de gelatina la 15 g. si daca nu va surade ideea albusului crud de la decor, il puteti inlocui cu apa rece, dar va trebui sa folositi zahar pudra (desi cred ca merge si cu zahar tos :P)
arata grozava! si visinele astea asa date prin zahar...o nebunie!
RăspundețiȘtergerevisinele prin albus pe vremea asta nush daca e cea mai fericita idee..avand in vedere ca sunt mai mult pt decor cred ca date prin miere si apoi zahar sau orice alta varianta care sa nu includa oul crud cred ca e mai fericita ...in rest e trecut pe lista :d curand avem un sarbatorit :D
RăspundețiȘtergerepoti sa le dai prin ciocolata topita !
ȘtergereMie imi plac tare mult prajiturile cu piscoturi!LIKE!
RăspundețiȘtergereSuper bine arata Laura, o deliciosenie! Pup
RăspundețiȘtergerevreau să fac tortul de Sf. Mărie si nu mai sunt visine pot să iau din vişinată să le pun in tort că altă ideie nu îmi vine
RăspundețiȘtergereba uite o idee !!!! congeleaza visine fara samburi si le folosesti atunci !!! bine ???
ȘtergereEsti minunata, draga Laura:)!!!!Ai niste idei ...superbe!Pupici
RăspundețiȘtergereideea asta imi apartine mie, la fel si cea cu ciocolata, adica Feliciei Cristea !
ȘtergereFelicia Cristea, fii mai explicita, te rog. Ce ai vrut sa spui?! Ma acuzi de ceva?!
ȘtergereE minunat tortul, multumim de reteta. Vreau sa-l fac pentru ziua baietelului meu si am cateva intrebari:
RăspundețiȘtergere- ce tip de iaurt ai folosit?
- ai folosit smantana dulce?
- gelatina este granule sau foi?
Iti multumesc mult!
Se poate folosi frisca HULALA, dar aceea e deja dulce sau e de preferat o frisca lichida normala?Multumesc!
RăspundețiȘtergereLaura, nu te acuz de nimic, scuze ca am avut ideea ptr.anonim din 2 iulie , sa foloseasca visine congelate sau trase in ciocolata , asta e tot ! te respect si te admir !
RăspundețiȘtergereFelicia, incearca te rog, pe viitor, sa te semnezi atunci cand lasi un comentariu, pentru a nu se crea confuzii :)
ȘtergereNumai bine!!!
Mi-ai facut o pofta incredibil de mare desi nu ma pricep la gatit cred ca voi alege o zi prin care sa o dedica gatitului sa incerc aceasta reteta.
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru reteta.