E un fenomen aici in America, ii zice "No Need To Knead Bread" si se refera la o metoda foarte simpla de a face piine, metoda care si un copil de 6 ani o poate face.
Mie imi aduce aminte de piinea care o facea bunica la tara.
Aici a aparut si o carte (sau poate si mai multe), in food bloguri toti comenteaza, iar ziarele mari ca New York Times iau interviuri si scriu articole despre procedeul asta.
Reteta e f simpla, nu cere timp de lucru, doar rabdare pt ca dospitul dureaza intre 14 pina la 30 de ore.
Ingrediente:
-450 gr faina(orice fel, nu e nevoie de faina speciala)
-1/4 lingurita de drojdie uscata
-1 1/4 lingurita de sare
-360 ml de apa.
Faina, sarea si drojdia se amesteca. Se adauga apa calduta si se amesteca doar pina ce se aduna toate impreuna dupa care se acopera cu folie de plastic si se lasa in bucatarie timp de 14-16 ore, sau daca e vara si cald se poate pune in frigider pina a doua zi.
Ceea ce place la lume e faptul ca poti jongla cu orele, o framinti de seara( framintat e un fel de a spune ca nu ia mai mult de 30 sec tot framintatul) si socotesti orele pt a doua zi cind vii de la lucru sa continui cu restul. Se poate lasa la dospit pina la 30 de ore.
Mod de lucru:
Se rastoarna pe masa cu faina si incerci sa-i dai forma de piine( chiar ca n-are importanta, doar ca sa-i scoti putin aerul din ea) si o lasi la dospit alte 2 ore.
Incalzesti cuptorul la 500 F sau 260 c(sper ca am transformat corect) si pui in cuptor tava in care o coci ca sa fie fierbinte cind o rastorni in ea, de recomandat e o cratita cu capac, eu am pus intr-una de teflon, dar am pus si direct in tava fara capac, nu e nici o problema, NU SE LIPESTE DE LOC DE TAVA orice fel de tava folosesti, nu trebuie unsa, eu chiar am pus putin apa in tava.
Se coace pt 30 min acoperita(pt o crusta mai buna) si 15 min descoperita sau in total 45 min, am incercat si direct in tava de prajitura.
Interesant!sa vad cum e si daca ne place!fac si eu!poate ies si mai ieftin!!multumesc de reteta!
RăspundețiȘtergereMariana, sa stii ca si eu sint curioasa sa aflu cum iti iese, ca a mea n-a iesit prea grozav :)))
RăspundețiȘtergereDac-ai vedea ce painici frumoase au facut fetele de pe culinar...
Dar nu ma las :P ...am s-o mai incerc si eu odata...
Buna Laura!Eu am facut azi piinica.Uite reteta:55o gr.faina,7ogr,unt,25ogt.lapte,1oo gr.seminte de floarea soarelui (usor prajite)o lingurita sare,o lingurita Secretul gustului,1 cub drojdie proaspata(25 gr.)7o gr.unt!un ou intreg!Da o sa fac si dupa reteta americana a ta!pa,pa
RăspundețiȘtergereA sa stii ca a iesit super!si le-a placut mult alor mei!incearca asa poate va place mai mult!a dospit super fain!Si eu voi face in curind dupa reteta ta americana!
RăspundețiȘtergereMariana, mersi fain de reteta!
RăspundețiȘtergereEu cu dospeli, painici si alte chestii din astea... nu sint prea prietena :))
...ma intimideaza :D
Poate cu timpul, devin si eu mai curajoasa... mai ales daca ajung sa-mi cumpar o masina de facut paine :))
Mersi de mesaj!
Eu am inceput cu reteta Laurei si am personalizat-o dupa gustul nostru. Din 1 kg de faina, las coca la crescut asa cum zice Laura vreo 10-12 ore, apoi o mai framant o data si pun seminte, vreo 40-50 ml de ulei de masline si o pun iar la crescut in oala de teflon. O las inca vreo doua ore si o bag la cuptorul preincalzit la 400F. Sta la cuptor vreo ora si ceva, acoperita mereu cu capac sa nu se intareasca prea tare crusta. O scot de la cuptor cand e gata o rastorn din oala si o acopar cu un servet. O bunatate!
RăspundețiȘtergere