luni, 17 ianuarie 2011

Prajitura cu frisca si rom





Deci, voi stiti prea bine cat de nebuna sint eu dupa ciocolata :P, dar prajitura asta cu rom (si-un pic de vanilie) m-a cucerit definitiv!!! :)))
Cei care adora aceste arome, vor fi fascinati de gustul ei minunat ;)


Ingrediente pentru cca. 12 felii

Pentru blat:
- 125 g. unt
- 200 g. zahar
- 5 oua
- 150 g. faina
- 50 g. amidon
- 1 pliculet praf de copt

Pentru umplutura:
- 125 ml. lapte
- 80-100 g. zahar
- 2 pliculete zahar vanilat
- 6 foi de gelatina sau 1 pliculet gelatina granule (10 g.)
- 4 linguri de rom sau 1, 2 lingurite esenta de rom
- 300 ml. frisca lichida
- 250 g. gem de caise

Pentru insiropat:
- lapte caramel, facut intocmai ca aici: Bounty-bars

Pentru ornat:
- 300 ml. frisca
- cirese glasate (le puteti vedea aici: Stele de ciocolata)
- colorant alimentar rosu


Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 175 grade C.
Se freaca untul cu zahar pana devine cremos. Se adauga ouale pe rand, apoi faina amestecata cu amidon si praf de copt (in prealabil cernute). Se coace intr-o tava intinsa (cea din dotarea aragazului e perfecta :P), tapetata cu hartie de copt, pentru cca. 20-25 de minute.
Se lasa sa se raceasca si se taie, pe lungime, in 3 felii:


Aici, la Prajitura aromata cu crema din vin rosu, puteti vedea mai bine in ce consta inedita "tehnica" ;)
Puteti cladi prajitura si din 4 straturi, dar la mine capetele au iesit prea subtiri, asa ca am feliat cele mai frumoase felii...pe cele din mijloc :P
...oricum, nu cred ca aveam mari sanse s-o fac, fiindca Bogdi era cu ochii pe mine si gata de atac :)))


Se rupe in doua fiecare foita de gelatina si se inmoaie in apa rece. Daca folositi granule de gelatina, puneti atata apa cat sa le acopere bine.
Se da in fiert laptele cu zahar, si non, si vanilat :P
Se adauga gelatina si se amesteca bine, pana se topeste. Se adauga romul (sau esenta) si se lasa crema sa se raceasca. Se bat 300 ml. frisca (nu foarte tare) si se adauga la crema.

Asamblarea prajiturii:
Se tapeteaza o forma de chec cu folie alimentara transparenta. Se aseaza cea mai frumoasa felie, croita dupa forma de chec (se taie capetii). Felia aceasta va ajunge la final sus, asa ca e important sa o alegeti pe cea mai buna ;)
Se insiropeaza felia de blat cu siropul caramel (dupa cum vedeti, am dezvoltat o mica obsesie in legatura cu siropul asta :D), si-apoi se unge cu gem de caise.
Se adauga crema de frisca cu rom (impartiti-va dinainte intreaga cantitate de gem si crema in portii egale, pentru a obtine straturi cat mai uniforme)



Nu uitati sa insiropati toate feliile de blat, incluziv pe acesta, ultimul, de sus...care la final va ajunge jos...
V-am zapacit deja, asa-i?! :)))


Se lasa prajitura la frigider pana a doua zi dimineata, cand se rastoarna pe un platou. Se desprinde cu grija folia:


Se bate bine restul de frisca lichida (300 ml.) si se intinde cu o spatula pe toate partile aromatei prajituri :)



Se lasa deoparte cateva linguri de frisca, care se coloreaza cu colorant alimentar, rosu (va trebui sa puneti mai mult de cateva picaturi, fiindca e foarte slab)
Se orneaza prajitura cu cirese glasate, care se vor transforma, cu ajutorul spritului de ornat, in mici si dragalase floricele :)


...detaliu :P


Se feliaza prajitura, in bucati generoase :D


...si se savureaza cu mare placere!!!
Va spun sigur ca vi se va cere un bis :P


Delicioasa, delicioasa, delicioasa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sa o incercati negresit :)

18 comentarii:

  1. Arata tare bine! Si ce pandispan frumos:D!

    RăspundețiȘtergere
  2. Super aratoasa si banuiesc ca si gustoasa.Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  3. La cum arata trebuie neaparat incercata!

    RăspundețiȘtergere
  4. Que bonita!! una delicia!
    Saludos Da & Mer

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte explicita ai fost ca de obicei,prajitura asta pare tare buna asa ca am sa iti urmez sfatul si am s-o incerc foarte curand,apoi o sa te anunt ce a iesit.O saptamana buna in continuare si iti doresc un an cat mai bun si sa ne incanti mereu cu acest blog minunat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cat de bine arata! Sigur ii vine randul.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sarut mana! Scuze de off- topic:
    sunteti nominalizata mea in concurs:
    http://www.neacostache.com/2011/01/18/leap%C8%99a-anului-blog-de-blog-cele-mai-bune-bloguri-din-2010/ !
    Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  8. Bună Seara ! Munca dumneavoastră se va răsplăti prin Test Bloger .
    Intraţi pe Blogg şi postaţi-vă cea mai originală şi frumoasă reţetă a dvs.

    Pentru mai multe detalii :
    http://testblogger-ro.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  9. Hola desde España ...VIGO ...es mi primera visita a tu blog ..me encantan los pasteles y recetas que tienes ...me apunto a tu blog y te invito a visitar el mio ..y compartir mis recetas ..SALUDOS MARIMI

    RăspundețiȘtergere
  10. Delicioasa prajitura si aromata. Am facut-o si eu; de-abia am apucat sa fac poza. Multumim de reteta, sanatate si pupici multi!

    RăspundețiȘtergere
  11. Hmmm... ce bine arata! :)
    Imi poti spune te rog ce frisca lichida folosesti? Si acele cirese glasate le-ai cumparat sau le prepari tu?
    Merci mult.

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna Laura nici nu stiu cum sa incep ce sa mai sunt fascinata de blogul tau din tot ce urmaresc al tau ma atrage cel mai mult si credema urmaresc destule dar tu esti prietena mea dincolo de ecranu calculatorului am icercatmai multe ieri am facut acesta minunata prajiturica dar am intimpinat ceva probleme cu gelatina am lasato sa se raceasca si sa intarit nustiu de ce am facut cu foite de gelatina nu am inteles procedura poate ma ajuti si te urmaresc in fiecare zi pe tine si pe bogdi multumesc si o zi buna

    RăspundețiȘtergere
  13. Gabi uite aici un articol interesant despre preparararea gelatinei http://gatestetioviatafrumoasa.blogspot.com/2011/01/cum-se-prepara-gelatina.html Din ce spui cred ca ai lasat prea mult gelatina sa se raceasca si sa se intareasca.

    Laura, am incercat aceasta minunata praji care imi aduce aminte de copilarie. Buni facea un tortulet asemanator dar cu piscoturi. E intr-adevar foarte buna, pozele tale spun totul.

    RăspundețiȘtergere
  14. buna seara! urmaresc de mult timp retetele tale dar este prima data cand indraznesc sa-ti scriu. pot spune ca esti experta in ale bucatariei. aceasta prajitura este super delicioasa ca toate retetele tale de altfel...!!! de cand ti-am descoperit blogul am facut prajituri ce nu as fi visat vreodata sa le fac...iti multumesc pt ca ne oferi si noua sansa de a face lucruri minunate in bucatarie

    RăspundețiȘtergere
  15. Arata delicios nu e grea.doar ca tre sa ai multa rabdare.Tocmai am trimis sms sotului cu ingredientele si cum mi le aduce ma si apuc de treaba.si cuburile de lapte mi-au iesit excelent.super retete

    RăspundețiȘtergere
  16. Am facut si eu aceasta prajitura aseara si a iesit absolut delicioasa si exact ca in poza (am mancat-o deja neornata :) . Felicitari si multumesc pentru retetele tale minunate

    RăspundețiȘtergere