Dragii mei, anul acesta aniversarea zilei mele de nastere a fost incredibil de frumoasa (si aici ati contribuit din plin si voi, vizitatorii blogului meu cat si prietenii mei de pe facebook, care mi-au lasat chiar si cu o zi inainte zeci de mesaje incantatoare, iar in chiar ziua cea mai speciala din an, pentru mine :P, peste 600 de mesaje!!!!!!!!!!!!!!!)
Va servesc, asadar, emotionata si extrem de fericita, cu felia promisa de tort :)
...tortul suprem de cafea!!! :P
Ingrediente:
Blat:
- 80 g. ciocolata cu cafea
- 3 oua
- 3 linguri lichior de cafea
- 100 g. zahar
- un praf de sare
- 120 g. faina
- 2 lingurite praf de copt
Insiropat:
- 150 ml. cafea
- 125 ml. lichior de cafea
Crema:
- 10 g. gelatina granule sau 4 foite de gelatina
- 250 g. mascarpone
- 250 g. iaurt
- 100 g. zahar pudra, vanilat
- 2 pliculete zahar vanilat
- 50 ml. lichior de cafea
- 400 ml. frisca lichida Hulala, Meggle, etc.
- 80-100 g. piscoturi
Decor:
- 12 bucati fursecuri "boabe de cafea"
- cateva piscoturi sau amarettini (fursecuri cu migdale)
- nes sau cacao
Mod de preparare:
Blat: Cuptorul se incinge la 175 grade C.
Se topeste ciocolata in bain-marie si se lasa sa se racoreasca. Se separa ouale; se bat galbenusurile spuma cu zahar si lichior. Se adauga ciocolata racorita. Se bate albusul cu un praf de sare si se toarna peste galbenusuri.
Se amesteca faina cu praf de copt si se toarna deasupra in ploaie. Compozitia se toarna intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt (eu am folosit una cu diam. de 24 cm. dar puteti foarte bine folosi una de 26 cm.). Se coace 25-30 de minute. Se lasa putin sa se racoreasca si apoi se scoate din forma si se desprinde hartia:
Taiati "capacul" daca e prea tuguiat :P...cu un feliator special pentru torturi sau cu un cutit bine ascutit, si multa indemanare :))
Eu asa am facut, fiindca am vrut o baza dreapta, fara cusur, pentru crema apetisanta de cafea...dar si pentru ca mirosea atat de bine, si prea se cerea degustat :)))
Se amesteca lichiorul de cafea impreuna cu cafeaua...eu l-am savurat si in timp ce mesteream la reteta :D
Foooarte bun cu un cub de gheata!!!!!!!!!! :P
Cu doua treimi din cantitatea de amestec se insiropeaza blatul caldut (eu l-am montat deja pe platoul de servit, asa cum fac de obicei, desi imi este cam incomod atunci cand vreau sa-l pun in frigider si vad ca nu incape :D)
Crema: se inmoaie gelatina in apa rece. Se bate frisca; se lasa deoparte 5, 6 linguri mari, pentru ornat.
Se amesteca, folosind telul sau mixerul, iaurtul impreuna cu mascarpone, zaharul pudra vanilat si lichiorul.
Se dizolva gelatina cateva secunde la microunde sau in bain-marie ; se adauga o lingura, doua de crema in gelatina, se amesteca si de-abia dupa aceea se adauga intreaga cantitate de gelatina la crema de iaurt si mascarpone. Se lasa la frigider pentri cca.15 minute, sau pana cand incepe sa se intareasca, moment in care se inglobeaza frisca batuta:
Finisare: se acopera blatul cu jumatate din cantitatea de crema:
Se taie jumatati piscoturile si se insiropeaza putin cu restul de amestec de cafea si lichior:
Se repartizeaza pe crema (eu le-am pus cam departe unele de altele, deci nu faceti ca mine...cu cat mai multe, cu-atat mai bun tortul :P)
Se acopera cu restul de crema si se niveleaza:
Se introduce tortul la frigider pentru cel putin 2 ore:
Se desface inelul tortului:
Se orneaza cu "boabe de cafea" :P, asezate pe cate o movilita de frisca (din frisca pusa mai devreme deoparte)
Suprafata tortului se acopera cu bucatele de piscoturi stropite usor cu amestecul de cafea si lichior, si se pudreaza cu nes:
Se feliaza cu nerabdare :)))
...in felii mari, apetisante:
...si se savureaza la maxim!!! :)
Noi, sub salcia noastra racoroasa :)
Va pup pe toti pentru urarile minunate cu care mi-ati facut ziua mai frumoasa, iar doamnelor le ofer in plus o petala din buchetul meu :)
...din buchetul cu florile mele preferate, pe care le primesc an de an de la Cipi meu iubit :)
...de la Bogdi meu scump am primit mii de pupici, asa ca plutesc de fericire :)))))))
Sper sa va placa tortul!!!!!!!!!!!!!!
P.S. Lichiorul de cafea il puteti inlocui cu lichior-crema de whisky ;)
P.P.S. Daca folositi forma de tort cu diam. de 26 cm. aveti nevoie de 16-18 fursecuri de cafea...
Chiar daca mai tirziu, iti doresc din inima "La multi ani !" si ma autoinvit la o feliuta virtuala din tortul tau minunat !
RăspundețiȘtergereFain tort ati papat!
RăspundețiȘtergereLa multi ani inca o data! :*
Draga Laura, tortuletul tau este superb! M-ai lovit direct in inima cu el, deoarece eu sunt innebunita dupa cafea. Am sa-l incerc si eu cu prima ocazie. Inca o data La multi ani! Sa fii sanatoasa, fericita si iubita alaturi de cei dragi! Te pup si te imbratisez cu drag!
RăspundețiȘtergereSuperb si delicios!
RăspundețiȘtergereUn sincer LA MULTI ANI plini de sanatate si iubire!!!!!
RăspundețiȘtergereUn tort EXCEPTIONAL e crema mea preferata!!!
Pe curand!
Inca o data" LA MULTI ANI!"si sa ne incanti cu cat mai multe retete.Foarte frumos tortul si cred ca-i tare bun.
RăspundețiȘtergereUn sincer La Multi Ani Laura! Multa sanatate si fericire langa baietii dragi tie :) Tortul arata divin, eu inca nu am facut un tort cu cafea pana acum, dar m-ai inspirat grozav!
RăspundețiȘtergereDin tot sufletul iti dorim multa sanatate,multe impliniri sa fii mereu fericita alaturi de cei dragi."LA MULTI ANI!!!"Te rog sa-l pupi pe Bogdi de multe ori din partea noastra pentru ziua de 1 Iunie......sa aiba o copilarie frumoasa,iar calea vietii sa-i fie plina de bucuria si veselia copilariei.Mii de pupici de la malul marii...........
RăspundețiȘtergereArata super tortul si cred ca a fost si foarte bun!
RăspundețiȘtergereLa multi ani cu sanatate si tot e iti doresti sa ti se indeplineasca! :*
Laura, tortul asta arata superb! Se pare ca ai avut o zi minunata, iti urez si eu La multi ani si multa sanatate sa faci multe torturi bune bune :)
RăspundețiȘtergereO minunatie de tort, Laura! Arata asa de pufos si cred ca este super-aromat :) Un deliciu! ♥♥♥ Pupici dulci si inca o data La multi ani!
RăspundețiȘtergereSUPERB CA INTOTDEAUNA! SA VA DE_A DOMNUL MULTA SANATATE SI PUETRE SA NE BUCURATI OCHII SI SUFLETELE CU ASTFEL DE RETETE INCA 50 DE ANI...La multi ani!
RăspundețiȘtergereCa de fiecare data , un tort "sublim"..........
RăspundețiȘtergereLa multi ani !!!!
La multi ani, Laura! Cu putina intarziere!
RăspundețiȘtergereFelicitari! Frumos tortul :)
RăspundețiȘtergereArată... WOOOW!
RăspundețiȘtergereDraga Laura, cu intarziere (din motive obiective) iti urez LA MULTI ANI, sa fi fericita si implinita si sa ne uimesti in continuare cu retete incantatoare!
RăspundețiȘtergereCu mult drag, Claudia
wowwwwwww che meraviglia!!!complimenti!baci!
RăspundețiȘtergereInca o data LA MULTI ANI , Laura ! Sa fii sanatoasa si fericita alaturi de Cip si Bogdi .
RăspundețiȘtergereTortul este deosebit si daca as fi un pic rea , as spune ca regret ca eu n-am avut asa ceva de ziua mea (alaltaieri)... deh , nu toata lumea-i maiastra si harnica , asa ca tine .
LA MULTI ANI , LA MULTI ANI !!!!!!!!!
Minunata reteta!!
RăspundețiȘtergereLa multi ani, inca o data, draga Laura!
Superb tortul tau aniversar!*****
RăspundețiȘtergereMihaela
La multi si multa sanatate!Bucurii inmiite fata de cate ne oferi cu aceste retete minunate!
RăspundețiȘtergereLa multi ani!!!...cu intarziere si tortul acesta e superb!delicios sunt sigura ca a fost pentru mor dupa torturile cu cafea!..numai bine iti doresc!!!
RăspundețiȘtergereDraga Laura iti cer scuze ca te felicit atat de tarziu...La multi ani cu sanatate, fericire si iubire sa iti dea Dumnezeu si sa te bucuri mereu de prezenta celor dragi! Tortul e mi-nu-nat si cred ca e delicios. Am sa il incerc iti promit! Te imbratisez cu drag.
RăspundețiȘtergereLa multi ani cu intarziere!!!Minunata reteta ta (ca de obicei)!
RăspundețiȘtergerefain tort ! cred ca urarile sunt bine venite oricand ! as ca la multi ani!
RăspundețiȘtergerearata super! cred ca il voi incerca si eu intr-o zi :)
RăspundețiȘtergereAm facut tortul Laura! este suuper bun ! :)
RăspundețiȘtergereBuna,
RăspundețiȘtergeream incercat tortul, de ziua mea. este FABULOS! nu neaparat pt ca l-am gatit eu :))) dar combinatia e super! spor la treaba in continuare
Draga Laura,
RăspundețiȘtergereAm facut acest tort de doua ori intr-o saptamana si a avut un succes enorm "la public". Foarte bun! O combinatie minunata!
Felicitari pentru blog si multumesc!
Cristina
Vai ce tort minunat! Cafea, frisca, ciocolata, toate la un loc. Excelent.
RăspundețiȘtergereBuna, Laura! Am facut si eu saptamana trecuta tortul de ciocolata si cafea - este delicios! Felicitari pentru tot ce faci!
RăspundețiȘtergere