vineri, 15 aprilie 2011

Torta Pasqualina





Am vazut multe variante ale acestei minunate tarte, dar varianta propusa de Gabi mi s-a parut cea mai apetisanta :)
Sper din tot sufletul sa o aveti pe masa festiva de Paste, fiindca e cu adevarat gustoasa!!!



Ingrediente pentru o forma cu diametru de 26 cm:

Pentru aluat:
- 1 ou
- 1 galbenus
- 500 g de faina
- 200 g de unt (la temperatura camerei)
- 50 ml de iaurt
- 1 lingurita de sare
- 2 lingurite de praf de copt

Pentru umplutura:
- 6 oua
- 1 1/2 kg de spanac proaspat
- 3 linguri de ulei
- 200 ml de smantana
- 1 ceapa potrivita, uscata
- 1 legatura de ceapa verde
- sare
- piper
- suc de lamaie

Pentru crusta:
- 1 galbenus frecat cu putin lapte




Mod de preparare:
Se amesteca untul moale cu sarea, iaurtul, galbenusul si oul intreg. Se adauga faina, praful de copt si se framanta usor pana la obtinerea unui aluat omogen. Se pune aluatul obtinut in folie de plastic si se pastreaza la frigider pentru cca.1 ora, timp in care se pregateste umplutura.

Se spala si se curata spanacul; se fierbe timp de 15 minute, apoi se scurge si se toaca marunt.
Intr-o cratita se incinge uleiul si se caleste ceapa tocata marunt, timp de 2-3 min:


Se adauga spanacul si se amesteca bine. Se lasa 15 minute, si se adauga cate putina apa, daca e cazul (aveti grija sa nu se prinda, iar compozitia sa nu fie prea uscata)



Se ia amestecul de pe foc si se opreste focul; se adauga smantana, sare si piper dupa gust si se amesteca:



Se imparte aluatul in doua bucati.
Se intinde fiecare bucata de aluat cu sucitorul, pana cand se obtin 2 foi subtiri.
Se aseaza una dintre foi in forma bine unsa cu unt:



Se taie marginile care prisosesc:



Se pune umplutura de spanac si se niveleaza.
Cu ajutorul unui polonic mai mic sau a unei linguri se fac 6 "cuiburi":


Se sparg cu grija ouale si se aseaza in aceste gropite :P



...cinci pe margini si unul in centru :)



Se acopera cu cealalta foaie, inlaturand ca si la aluatul de la baza, excesul:




Din restul de aluat se fac mici ornamente...eu am ales, din nou, iepurasi :P



Se unge tarta cu galbenusul amestecat cu lapte si se inteapa cu o scobitoare in mai multe locuri, ca sa nu se umfle la copt.

Se pune tarta in cuptorul incalzit in prealabil, la foc potrivit (175-180 grade C.) pentru cca. 40 de minute:


Cum bine zice Gabi, e de preferat sa folositi o forma cu inel detasabil, care va va permite sa scoateti mai usor tarta ;)



Se poate servi calda sau rece (desi calda e mult mai gustoasa :P)



Felia asta cu iepurasul rumen a mers la Bogdi...dar cand a ajuns la spanac, mi-a pasat-o mie :)))
Poate aveti voi mai mult noroc cu pruncii vostri :)



Delicioasa!!!!!!!!!!!!!!!!!



...si aratoasa, as mai zice :P



P.S. In amestecul de spanac se poate stoarce putina lamaie ;)


Reteta preluata de la Gabriela Cara (pupici multi, Gabitza!!!!!!!!! :P)

10 comentarii:

  1. Es fantastico! se ve delicioso!. Todo en tu blog me gusta, disfruto mucho viniendo aquí!
    Saludos Da & Mer

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Laura, e chiar incredibil de aratoasa! Iar combinatia spanac-oua e intotdeauna binevenita. Intr-adevar, e un preparat demn de o masa festiva. Multumim pentru reteta!
    P.S. Pe blogul meu te asteapta un premiu, sper sa ai timp sa il ridici. Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Te aşteaptă un premiu la mine pe blog...îl meriţi!!Pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Laura, nu numai ca pare delicioasa, dar este super aspectuoasa. Abia astept sa o fac si eu. Pup Nina

    RăspundețiȘtergere
  5. super,ce dragalasi sant iepurasii,e bun pe masa de paste,arata bine

    RăspundețiȘtergere
  6. iti propun ca sa-i placa lui bogdi (eu am incercat asta cu nepoata mea),sa amesteci spanacul cu branza feta sau telemea,cam 250 g la cantitatea asta si cu 10 legaturi de spanac,sau 5 plicuri de spanac uscat si 4 catei de usturoi pisati.gusta umplutura pe masura ce adaugi mararul
    trebuie sa aiba un gust pronuntat de marar,dar el se va atenua la copt si-i va da o aroma foarte buna.in plus la cantitatea asta de spanac pune 3 cepe mari,ii va conferi dulceata umpluturii.ti se pare poate exagerat,dar incearca.toate celelate ingrediente atenueaza gustul spanacului,care de multe ori nu este iubit de cei mcici sau mari.fa o rulada sau o placinta si ai sa vezi ca e imbatabila,servita eventual si cu putina smantana.trebuie sa combini spanacul cu branza, ceapa,mararul, usturoiul, dupa gustul vostru.si un pic de nucsoara,un vf de cutit nu-i face rau.eu asa i-am facut pe baiatul meu si apoi pe nepoata sa manance spanac.fa-le intai ca piure,in felul acesta si serveste-i cu friganele.nu vor uita asta apoi vor accepta spanacul in aproape orice combinatie.

    RăspundețiȘtergere
  7. Didn't understand a word, but nice pictures! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. preciosa torta pascualina se ve tentadora y muy exquisita,cariños.

    RăspundețiȘtergere
  9. Poti sa-i spui lui Bogdi ca Papeye marinarul manca spanac si astfel a devenit puternic.

    Mara

    RăspundețiȘtergere
  10. Draga Laura, multumesc pentru reteta! Am preparat-o si eu, cu micute modificari si a iesit foarte buna, tuturor le-a placut!

    http://dulceatadetrandafiri.blogspot.com/2011/04/torta-pasqualina.html

    Acesta este rezultatul :) !

    Numai bine si weekend placut!

    RăspundețiȘtergere