luni, 18 aprilie 2011

Tort de ciocolata cu dulceata de cirese




Dulce, bun si aromat, acest tort minunat ne-a "imbogatit" masa festiva de Florii (nu am avut timp de poze pas cu pas, dar sper ca rezultatul final sa fie de ajuns :P)



Ingrediente:

Pentru blat:
- 300 ml. lapte
- 40 g. cacao
- 180 g. zahar
- 150 g. unt (moale, la temperatura camerei)
- 3 oua
- 300 g. faina
- 1 lingura rasa praf de copt

Pentru crema:
- 2 oua
- 100 g. zahar
- 75 ml. suc proaspat de portocale
- 4 foi de gelatina sau 7 g. gelatina granule
- 200 ml. frisca
- 250-280 g. dulceata de cirese

Pentru sirop:
- sirop de zahar ars sau in combinatie cu lichior de cirese

Pentru glazura si ornat:
- 200 g. ciocolata cu lapte sau frisca batuta
- figurine: puisori sau iepurasi
- oua mici de ciocolata
- fulgi de nuca de cocos





Mod de preparare:
Pentru blat, frecati laptele cu cacao si cu 100 g. zahar. Dati amestecul in clocot, si apoi lasati-l sa se raceasca.
Ungeti cu ulei si presarati cu pesmet forma de tort (cu diam. de 26 cm.) sau doar tapetati-o cu hartie de copt.
Preincalziti cuptorul la 175 grade C. (foc mediu).
Amestecati untul moale cu 80 g. zahar; incorporati treptat ouale. Turnati praful de copt peste faina. Presarati faina, alternativ cu laptele cu cacao, peste masa de unt si oua.
Framantati si omogenizati ingredientele. Turnati aluatul in forma si dati-l 30 de minute la cuptor.
Scoateti-l apoi si lasati-l sa se raceasca pe un gratar.

Pentru crema, bateti ouale cu zaharul pe baie de abur fierbinte (nu lasati sa dea in clocot) timp de cca.12-15 minute, sau pana cand crema capata consistenta. Lasati sa se racoreasca si apoi turnati sucul de portocale.

Inmuiati gelatina in apa rece; dizolvati-o apoi pe baie de aburi sau la microunde (cateva secunde doar, nu are voie sa dea in clocot). Adaugati 3 linguri de crema de oua, omogenizati, apoi amestecati-o cu restul de crema si lasati sa se raceasca. Bateti spuma frisca si amestecati-o cu masa de gelatina si oua.

Taiati blatul in trei parti egale (inlaturati "capacul" bombat pe care-l face aluatul, daca il face :P). Insiropati fiecare blat cu sirop, pe masura ce asamblati tortul. Ungeti primul blat cu 1/2 din cantitatea de dulceata si crema, pe al doilea, cu restul de dulceata si crema, apoi fixati un inel de tort in jurul lor. Puneti deasupra a treia felie de blat. Lasati tortul peste noapte la frigider, apoi indepartati inelul de tort.

Rupeti in bucatele ciocolata, apoi topiti-o la baie de aburi. Turnati ciocolata topita peste tort si lipiti figurinele pe margine, sau daca sinteti in criza de timp, ca mine :P, folositi frisca batuta pentru ornat.
Radeti ciocolata si asezati in mijloc oua de ciocolata. Pudrati totul cu fulgi de cocos, iar la baza folositi nuca de cocos colorata in verde sau bombonele verzi, ce intruchipeaza iarba :)







Crema este atat de buna incat va incurajez s-o preparati in cantitate dubla!!!!!!!!!!!! :P
...in felul asta puteti chiar sa acoperiti intregul tort cu crema si apoi sa-l glazurati cu ciocolata sau frisca ;)

P.S. Ornat special cum e, il puteti cu usurinta prepara pentru pentru marea sarbatoare pascala ;)


Tuturor "florilor" le urez un, din inima, La multi ani!!! :)
...impreuna cu o ramurica inflorita de visin de la noi din gradina:


11 comentarii:

  1. e supèer fain simplu,delicat,elegant ,felicitari

    RăspundețiȘtergere
  2. O ce dagalas este!si gustul ,sa tot servesti!

    La forma de tort rotunda cu fund detasabil,tapetezi forma cu hirtie de copt?e necesar?

    RăspundețiȘtergere
  3. Wow, ce bine arata, sunt asa draguti puisorii cu care ai decorat!!! iar gustul, cred ca e o nebunie, clar ca merge la bookmark :) O saptamana senina iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  4. ce frumos tort,felicitari,de gust ce sa zic sigur e bun

    RăspundețiȘtergere
  5. tort de mare fitza,il pun pe lista de asteptare,poate de 1 mai il voi face.Imi place mult blogul tau.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna!
    de unde ai cumparat ornamentele? pusiorii?

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna Laura,

    Sunt Andra. Oare pot fierbe crema?
    Mi-e teama de ouale crude.
    Am avut sarmonela in trecut din cauza lor, am fost internata o saptamana la infectioase.
    Pare un tort super bun.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu se poate fierbe crema? Daca da, cum procedez?
    Ajutooooooor!!!
    Te pup
    Andra

    RăspundețiȘtergere
  9. Andra, imi pare tare rau pentru ce ti s-a intamplat, si iti inteleg spaima si repulsia, insa sa stii ca crema aia chiar fierbe :P
    ...am modificat si in post, si am precizat ca e important sa nu clocoteasca, pentru a diminua riscul de a se taia, dar altfel e absolut in regula (dupa cele 15 minute de fierbere eu zic ca esti in siguranta)
    ...dar daca totusi nu iti surade ideea, iti propun sa alegi un alt tort :)

    Sa-mi dai de veste ce-ai facut!!!
    Te pup!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Hristos a inviat!


    Imi cer scuze ca te terorizez dar am din nou o nelamurire. UF!
    Ce greu e cu mine.. :D
    Este necesar sa bat ouale cu zaharul pe baie de abur sau o pot fierbe ca o crema obisnuita?
    Multumesc mult pentru raspuns. Daca fierbe 15minute e oki pentru mine.
    O sa-l fac duminica.
    Multumesc mult inca o data.
    Te pup

    RăspundețiȘtergere
  11. cu dulceata de visine ar merge?

    RăspundețiȘtergere