marți, 19 aprilie 2011

Tort de morcovi





O minune de tort, pentru toti "iepurasii"...mici sau mari :P

L-am facut impreuna cu Ralu a mea draga (parca mai ieri ii faceam tortul Barbie...).
Pe-atunci era doar un copil (si acum e, doar ca un pic mai mare :P) si nu i-am prea oferit ocazia sa ma ajute altfel decat la ciugulit de ornamente din nuga si martipan :))), dar anul acesta, iata, m-a uimit cu desavarsire :)
Anul acesta, ornamentele au fost facute chiar de ea...morcovii, adica :))
...si i-a facut splendid!!!!!!!!!!!!!

Pentru toti copiii (si pentru noi, cei cu suflet de copil :P), din partea Ralucai (te pup, Ralu!!!!!) si a mea: tortul "iepurasului" :)



Ingrediente:

Pentru blat:
- 360 g. morcovi proaspeti
- 4 oua
- 1 praf de sare
- 180 g. zahar
- 4 linguri zeama de lamaie
- 200 g. alune/nuci/migdale macinate
- 80 g. faina
- 1 praf de cardamom/scortisoara (optional)
- 2 lingurite praf de copt
- 50-70 g. pentru uns tava
- pesmet

Pentru ornat:
- 1 plic zahar pudra (80 g.)
- 4-5 linguri suc de portocale/lamaie, proaspat stors
- 200 g. martipan
- colorant rosu si galben, lichid
- o punguta cu fistic




Mod de preparare:

Ralu in actiune :)))
Va spun pe scurt cam ce-a facut: a picurat cativa stropi de colorant rosu si galben peste martipan, si l-a framantat constiincioasa pana cand a obtinut o culoare frumoasa, portocalie...




...dupa care s-a apucat de modelat...




...moment in care m-am pierdut in fata manutelor alora iscusite foc :P


...si trebuie sa va spun ca este prima oara cand face morcovi din martipan :)

...mie mi-au parut foooarte reali ;)


I-a crestat si le-a facut "codite" din jumatati de fistic


...iar Cipi si copiii, adica Bogdi si Amalia, chiar au crezut ca sint morcovi cu adevarat :)))


Pregatiri preliminare :P
Se curata morcovii si se rad pe razatoarea cu ochiuri mici.
Se unge tava (cu diam. de 26 cm.) cu unt si se presara uniform cu pesmet.
Cuptorul se incalzeste la 180 grade C.
Alunele/nucile/migdalele se prajesc pentru cca. 5-8 minute in cuptorul preincalzit.

Se separa ouale; galbenusurile se freaca spuma cu zaharul timp de aprox. 10 minute. Se adauga zeama de lamaie, alunele prajite si macinate si morcovii rasi.
Se amesteca faina, impreuna cu cardamom/scortisoara si praf de copt, si se cerne peste celelalte ingrediente. Se amesteca totul foarte bine.
Albusurile se bat spuma tare, cu un praf de sare, si se adauga la compozitia cu morcovi. Se amesteca usor, cu o spatula, pana cand se incorporeaza.
Se toarna aluatul in forma unsa si presarata cu pesmet (fin) si se coace la foc mediu (175 grade C.) timp de 40 de minute. Prajitura se lasa sa se raceasca in forma si apoi se scoate pe platoul de servit.
Zaharul praf se amesteca cu zeama de portocala/lamaie; se unge tortul cu aceasta glazura, se orneaza cu morcovi din martipan (noua ne-au iesit 12) pe care i-am asezat pe cate o "movilita" de frisca :)
Se da tortul la rece pentru minim 3, 4 ore si se serveste, cu pooooofta!!!! :))

Poze, in sfarsit, de la pavilionul nostru insorit :)





Pentru voi toti, cu drag!!! :)


Delicios, clar!!!!!!! :))


P.S. Ne mai "auzim" pana de Pasti :P

17 comentarii:

  1. Foarte frumos tortul,dar cu asemenea ajutoare nici nu avea cum sa iasa altfel decat frumos.Cu siguranta este si gustos.Felicitari Raluca ,esti talentata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Deci, clar am crezut ca aia sunt morcovi adevarati, cei de deasupra tortului! Incredibil, m-am dezmeticit cand am vazut manutele lu' Ralu. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai o minune de fata ! Te felicit :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Andrea, ne bucuram tare mult ca-ti place tortul, care, asa cum spui, a iesit atat de reusit datorita lui Ralu :)
    Va fi foarte incantata de compliment, te pupam!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. ...ha, ha, Cata, si eu as fi patit la fel daca nu eram langa ea, la photo-shooting :P
    E foarte talentata Ralu, intr-adevar!!! S-o vezi cat de frumos deseneaza...

    Multumim frumos, pupici de la amandoua!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Oana, Raluca este, intr-adevar, ca si fetita mea, dar e nepotica mea, de fapt...e fetita fratelui meu :)
    Am sa ii trasnsmit felicitarile tale (daca nu citeste singura :P)
    Pupici!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ma intrebam cind am vazut tortul:in ce stare sunt?fierti in ceva?...sau...arata minunat si original foc!Bravo fetelor!

    RăspundețiȘtergere
  8. Mariana, te pupam dulce!!! :)
    ...ce-o sa se mai bucure Raluca cand o sa vada cate felicitari a primit :)

    RăspundețiȘtergere
  9. superb,morcoveii parca-s adevarati

    RăspundețiȘtergere
  10. Bella la torta ☺♥ bravissima la bambina ciao

    RăspundețiȘtergere
  11. incredibil de frumos,felicitari ,esti tare inventiva

    RăspundețiȘtergere
  12. Wow!M-am tot uitat la morcovi,par...reali!Felicitam fetele-iscusitele,manutele-priceputele!

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu mai stiu daca am mai comentat vreodata pe blogul tau, dar il urmaresc de mult timp :) Imi place tare mult... iar morcovii, morcovii aia eu cred ca sunt reali!! sigur sunt reali!! :))) Felicitari si tie si Ralucai :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Original tort. Si eu eram convinsa ca morcovii sunt adevarati. Felicitari nepoatei tale Laura.Foarte talentata.
    Mie nu-mi plac morcovii, dar am mancat o data un muffin cu morcovi si a fost tare bun.Deci da... as putea sa-l incerc. Dar na ...cine o sa-mi modeleze morcovii?

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu am mai gustat până acum un asemenea tort, mai ales cu legume. Arată bine, dar cred că e şi gustos:D

    RăspundețiȘtergere
  16. Eu am crezut ca morcovii sunt baby carrots! Foarte reusiti!

    RăspundețiȘtergere
  17. Morcovii sunt senzationali, jur ca zici sunt adevarati...........:))

    RăspundețiȘtergere