joi, 21 aprilie 2011

Tort Sacher




Va prezint, pe ultima suta de metri (zic asta deoarece multe fete m-au rugat sa le prezint acest minunat tort), un deliciu vienez clasic: Tortul Sacher :)
Este un tort cu reusita 100%, fiind agreat si de cei mici dar si de cei mari :P
Se pastreaza foarte bine timp de multe zile, ceea ce il face extrem de potrivit pentru sarbatori, cand sint atatea alte lucruri de facut ;)

...maine sper sa va servesc cu o feliuta din tortul nostru de Paste (unul dintre ele :D)



Ingrediente:

Pentru blat:
- 150 g. ciocolata cu lapte/amaruie
- 130 g. unt
- 110 g. zahar pudra
- 1 plic zahar vanilat
- 6 oua
- 110 g. zahar tos
- 125 g. faina
- 300 g. dulceata de caise

Pentru ornat:

- 400 g. ciocolata cu lapte/amaruie
- sos de ciocolata pentru aspectul glazurat (asta a fost inventia mea :P)




Mod de preparare:
Incalziti cuptorul la 170 grade C (foc potrivit). Topiti ciocolata la bain-marie sau microunde. Separati ouale. Bateti spuma, cu mixerul, untul cu zaharul pudra si vanilia. Adaugati ciocolata calda, amestecata cu galbenusurile.
Bateti spuma albusurile cu zaharul tos, tot cu ajutorul mixerului, si adaugati 1/3 din spuma peste masa de ciocolata, folosind de data asta o spatula. Adaugati faina, cernuta in prealabil, putin cate putin. Amestecati usor si restul de spuma de albusuri.
Puneti compozitia intr-o forma cu diam. de 24 cm. si coaceti 40-45 de minute.
Dupa racire, taiati blatul in doua:



Incalziti dulceata de caise si ungeti cu jumatate din ea primul blat:



Adaugati deasupra al doilea blat si ungeti-l cu restul de dulceata.
Topiti ciocolata si turnati-o cu grija peste tort, incepand din mijlocul tortului pana la margini (folositi o spatula ingusta, de ornat). Puneti tortul la frigider pentru cca. 15 minute, dupa care glazurati-l cu sosul de ciocolata preparat dinainte :P



Formati cu o lingura pe suprafata tortului mici vartejuri, pentru a crea aspectul marmorat:



Cu drag, pentru voi toti!!! :)
Mi s-a spus ca a fost delicios: blat fin si ciocolata din belsug :)))



...si ca de obicei, va aduc in dar si-o ramurica, abia inflorita, de liliac (sau iorgovan, cum ii zice tati :P)




P.S. Puteti orna tortul si in felul urmator: puneti ciocolata topita, pentru ornare, intr-o punga de plastic, careia ii taiati un colt, si imprimati, cu finete, pe tort cuvantul Sacher.
Daca vreti sa obtineti un blat mai ciocolatos :P, puteti adauga o lingura de cacao neagra in blat, odata cu faina.

18 comentarii:

  1. Superb tort!
    Ce frumos, a inflorit liliacul! La noi abia i-au dat frunzulitele...

    RăspundețiȘtergere
  2. Laura ce faina idee cu tortul asta:). Sunt convinsa ca a fost foarte bun la gust si acompaniat cu liliacul de abia inflorit, care e floarea mea preferata:))! Iti multumesc inca o data draga Laura pentru delicioasele retete impartasite cu darnicie, iti doresc Sarbatori binecuvantate alaturi de cei dragi, fericire si iubire! Hristos a inviat! Te imbratisez cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  3. blatul e foarte gustos,trebue facut,multumesc de postare

    RăspundețiȘtergere
  4. Inca un tort superb! La multi ani draga Laura alaturi de toti cei dragi tie! Un Paste frumos si imbelsugat va urez!

    RăspundețiȘtergere
  5. uiiiii cate bunatati faci felicitari sa aveti un PASTE FERICIT

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga Laura,sincer iti spun ca ne-am topit dupa minunatiile pe care le-ai prezentat.Aproape toate retetele de tort le-am incercat si sunt minunate!!!Felicitari si multe multe multumiri din partea noastra!
    Sanatate multa si tie si familiei tale si un Pasti Fericit va dorim!

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu am fost la cofetaria Hotelului Sacher (langa Opera din Viena), unde se serveste celebrul Sachertorte si acum, vazand tortul tau, pot spune cu certitudine ca nu are legatura cu originalul, care este superciocolatos, are o culoare maro ff inchis..mananci o felie si ti se pare ca ai mancat o tona de ciocolata..Nu contest ca nu este gustos tortul tau, Laura, spun doar ca nu este Sacher..Daniela

    RăspundețiȘtergere
  8. Daniela, esti norocoasa ca ai avut sansa de a gusta dintr-un Sacher original, dar de unde aceasta certitudine a ta ca tortul meu nu are nicio legatura cu originalul???
    Cunosti cumva reteta secreta, originala, inventata de celebrul Franz Sacher, de faci asemenea comparatii?! ...caci daca o ai, o vreau si eu!!!!!!! :P

    Uite, voi clarifica putin lucrurile pentru tine: diferenta de culoare provine de la faptul ca eu nu am folosit ciocolata neagra, nici in compozitia blatului si nici la glazura deoarece nu-mi place :))
    ...plus ca, in unele cazuri, se poate adauga si o lingura de cacao neagra in compozitie, fapt care, din nou, aduce o nota mai dark tortului...
    ...cat despre satietatea unei felii, te-as ruga ca inainte de a te pronunta sa il prepari mai intai, sa il gusti in liniste, si de-abia dupa aceea sa imi impartasesti impresiile tale. S-ar putea sa fii surprinsa de gustul puternic, ciocolatos ;)

    Spor la treaba si ne auzim, da?!
    ...se face foarte usor, vei vedea :)

    RăspundețiȘtergere
  9. HIHI ... strugurii astia acri ... mama lor de struguri :d

    Sa stii Laura, ca si eu cred ca n-are nicio legatura cu cel de la Viena ... pentru ca in timp ce ala e plin de chimicale si inlocuitori, al tau e facut cu oua adevarate, lapte adevarat .... dragoste adevarata ;) ...
    Stii ce ? Eu astept sa ne mai incanti asa, cu "falsuri" de-astea, da ?:))

    RăspundețiȘtergere
  10. @ Ada draga, e clar ca nu poate fi vorba de "struguri acri"!! adica de ce m-as oftica???? nu am nici un motiv!! Am avut sansa sa merg la Viena cu omul iubit si el, fiind un mare amator de ciocolata m-a dus la cofetaria hotelului Sacher, special sa mancam cate o felie de SacherTorte. Va doresc sa traiti experienta aceasta!! Daniela

    RăspundețiȘtergere
  11. Daniela, observ ca ai ramas in aceeasi nota confuza ca la inceput...
    Ada mea draga nu se referea la tortul pe care l-ai savurat tu in Viena ci la acesta facut de mine.
    E foarte simplu de inteles ca atata timp cat nu ai incercat tortul meu nu poti face comparatii.
    ...despre asta e vorba, mai ales ca sint absolut eronate...

    Te mai astept pe la mine, dar incearca ca inainte sa scrii ceva, sa ai gandurile clare...si daca s-ar putea, si bune :)

    RăspundețiȘtergere
  12. blatul nu se insiropeaza??

    RăspundețiȘtergere
  13. buna Laura,
    vreau sa fac Tortul Sacher si am o mica nelamurire...zici asa spre finalul retetei: Topiti ciocolata si turnati-o cu grija peste tort, incepand din mijlocul tortului pana la margini (folositi o spatula ingusta, de ornat). Puneti tortul la frigider pentru cca. 15 minute, dupa care glazurati-l cu crema de cacao...la ce crema de cacao te referi? sau e vorba de sosul de ciocolata pt glazurat?

    merci mult!
    ligia

    RăspundețiȘtergere
  14. Ligia draga, ma bucur mult ca vrei sa incerci Sacherul :P
    Da, ai intuit bine, era vorba despre sosul de ciocolata mentionat la ingrediente, dar pe care nu stiu ce m-a apucat de l-am botezat :)))
    Am reparat greseala :P
    Te astept cu impresii!!!!!!!!

    P.S. Blatul nu se insiropeaza.

    RăspundețiȘtergere
  15. Laura, intreb ca sa fiu sigura, nu se pune praf de copt la blat?
    Multam!

    RăspundețiȘtergere