Prieteni buni, va doresc din tot sufletul ca Sfintele Pasti sa va gaseasca in liniste si bucurie, alaturi de ai vostri dragi!!! :)
Va servesc repede, repede (cuptorul meu e-n flacari :P) cu o feliuta proaspata si aromata de tort, tort care va sta pe masa noastra festiva de anul asta (din care cauza nu am nici sectiune :D)
Va puuuuup!!!!!!!!!!!!
Ingrediente pentru cca. 16 felii:
Pentru rulada:
- 4 oua
- 3 linguri apa rece
- 80 g. zahar (+ 50 g. pentru presarat)
- 70 g. faina
- 50 g. migdale macinate (prajite la cuptor in prealabil)
- cateva picaturi esenta portocale
- 50 g. coaja de portocala glasata (optional)
- 150 g. gem zmeura
Pentru blat:
- pandispan din 3 oua (pentru un blat subtirel)
- suc proaspat de portocale pentru insiropat
Pentru crema:
- 5 portocale
- 1 lamaie
- 100 g. zahar
- 15 g. gelatina
- 300 g. iaurt cremos
- 400 ml. frisca
Pentru ornat:
- 1 portocala mare, taiata felii
- 100 ml. frisca
- flori de mar :)
Mod de preparare:
Rulada: cuptorul se incinge la 200 grade C.
Se separa ouale; albusul se bate cu apa rece si zaharul. Se inglobeaza galbenusurile si esenta.
Faina se cerne si se amesteca impreuna cu migdalele macinate si se inglobeaza in compozitie, alaturi de coaja de portocala glasata si tocata. Aluatul se aseaza pe o tava tapetata cu hartie de copt (folositi tava de la aragaz) si se coace 12 minute. Se rastoarna apoi pe un prosop presarat cu restul de zahar (50 g.).
Se unge cu gem si se ruleaza in prosop. Se lasa la racit.
Pandispan: urmati pasii din reteta, folosind doar 4 oua, 4 linguri zahar, 4 linguri ulei, 4 linguri faina :)
...sau folositi blatul preferat, de preferinta mai subtirel :P
Forma recomandata de reteta este una cu diam. de 28 cm. dar daca nu aveti una (nici eu n-am avut :P, a mea a fost de 26 cm.) folositi una de 26 cm, reducand cantitatile cu inca un ou, o lingura, etc. :)))
...veti folosi, asadar, 3 oua, 3 linguri zahar, 3 linguri ulei si 3 linguri faina la prepararea pandispanului ;)
Rulada si pandispanul gata:
Se taie rulada in felii groase de cca. 1 cm.
La forma de 26 cm. veti obtine12 ruladute, iar la cea de 28 cm, probabil 16 bucati :P
...nu puneti la socoteala capetele ruladei, care se evapora primele :)))
Se aseaza blatul de pandispan, care se insiropeaza cu suc proaspat de portocale, direct pe platoul de servit. Eu n-am facut asa, si era sa raman fara el :)))
Tortul este foarte "firav" din cauza cremei, asa ca nu se recomanda sa-l manevrati excesiv :P
Se pune, asadar, in jurul tortului inelul detasabil. Se aseaza ruladele imprejurul tortului:
Se prepara crema: se storc 4 portocale si lamaia. In suc se amesteca esenta, zaharul si iaurtul (sa nu fie apos).
Gelatina se inmoaie in apa rece cat sa treaca bine peste, se scurge cand se umfla si se dizolva la bain-marie sau la microunde. Nu o lasati sa fiarba, deoarece isi pierde proprietatile de inchegare (o lasati doar atat cat sa se topeasca). Se adauga 2, 3 linguri din compozitia cu iaurt in bolul cu gelatina si amestecati. De-abia apoi adaugati toata gelatina in crema (in felul asta gelatina nu face cocoloase).
Se da la rece cca. 20 de minute, timp in care se bate frisca (nu foarte tare).
Se scoate crema de la frigider si se omogenizeaza frisca batuta.
Crema rezultata se aseaza in mijlocul tortului si se niveleaza, daca e cazul:
Se acopera tortul cu folie de bucatarie transparenta si se lasa la frigider pentru minim 2, 3 ore (de preferat sa fie lasat peste noapte)
Se scoate apoi inelul:
Se bate frisca si se orneaza fiecare rulada cu spritul de ornat. Se aseaza flori de mar intre rulade si cate un boboc in floare pe fiecare avelina de frisca :)
Se spala portocala bine, se sterge si se taie felii subtiri. Se aseaza, cat mai decorativ, in centrul tortului:
Pentru voi toti, un strop de culoare :)
Marul nostru din gradina, extrem de generos :)
Va uram, cu mare drag, Paste Fericit si ciocnim impreuna cu voi un ou rosu, din ouale vopsite de Bogdi :)
...si iarba tot el a strans-o :P
Hristos a inviat!!!
Sarbatori Fericite, dragilor!!!!!!!!!!!!!!!!
Sarbatori fericite scumpa:*:*
RăspundețiȘtergerePaste fericit si multe retete minunate:)
RăspundețiȘtergereFoarte frumos!! Si florile de pe tort sunt superbe! Sarbatori fericite!
RăspundețiȘtergereSuper tortul!
RăspundețiȘtergereSarbatori Fericite, cu sanatate si impliniri! Va pupam cu drag!
Alina, Gabi, Buni Nuti si Tibi
CELE MAI FRUMOASE SI FERICITE SARBATORI PASCALE.
RăspundețiȘtergereNASTEREA DOMNULUI IISUS CRISTOS SA VA ADUCA PACE SI LUMINA IN SUFLET, IMPREUNA CU MULTA, MULTA IUBIRE.
CLAUDIA
Sarbatori binecuvantate si pline de fercire in familie !! superb tortul,sunt sigura ca va arata foarte bine pe masa de Pasti
RăspundețiȘtergereArata intr-un mare fel! :) Cred ca e si f. delicios! Paste Fericit!
RăspundețiȘtergereSarbatori fericite si tie!!
RăspundețiȘtergeresarbatori fericite si tot ceea ce va doriti! eu am facut pentru masa Pascala tortul cu dulceata!! abia astept sa-l incerc!!
RăspundețiȘtergeresa fiti sanatosi!
Paste Fericit !!
RăspundețiȘtergereSARBATORI FERICITE!
RăspundețiȘtergereUn Paste fericit alaturi de cei dragi! " HRISTOS A INVIAT"
RăspundețiȘtergerePaste fericit alaturi de cei dragi!
RăspundețiȘtergereServesc si o felie, arata minunat.
Sarbatori fericite alaturi de cei dragi.Hristos a inviat!
RăspundețiȘtergereMinunat tortul.
Paste fericit!
RăspundețiȘtergereHristos a înviat! Preparatele de Paşte arată minunat. Vă doresc multa linişte şi pace sufletească. Pupici.
RăspundețiȘtergerefoarte frumos arata,felicitari si tini-o tot asa
RăspundețiȘtergereHristos a înviat! Minunat tortul!
RăspundețiȘtergereare un aspect de zile mari ... si sigur a fost delicios....
RăspundețiȘtergeresaptamana trecuta l-am facut foarte bun si f aspectuos
RăspundețiȘtergerete-ai gindit sa faci o carte??? esti o enciclopedie culinara !! felicitari..numai retete inedite..am nimerit din intimplare pe blogul tau..si mi-ai acaparat atentia aproape o ora intreaga..si nu..nu cautam nimik de mincare:)))
RăspundețiȘtergereBuna
RăspundețiȘtergereAm si eu 2 intrebari legate de reteta tort-rulada cu crema de iaurt si portocale: pentru crema se folosesc 4 sau 5 portocale? Intreb pentru ca la ingredientele pentru crema scrie 5 portocale, dar la prepararea ei se specifica faptul ca se storc 4 portocale. Si a doua intrebare: esenta de portocale, desi este prevazuta la ingredientele pentru blat, vad ca se pune de fapt la crema. Cum este corect? Multumesc anticipat pentru raspunsuri si felicitari pentru blog!
Mie niciodata nu imi reuseste piscotul, primadata se face inalta, frumoasa dar cand le scot din cuptor scade. Nu stiu de ce?
RăspundețiȘtergereDraga Laura am facut acest tort gingas azi de ziua mea de nastere,imi place ca aspect f.foarte atragator iar gustul e sublim!!!!spumos,acrisor mi-a placut enorm de mult.Iti multumesc pentru ca l-ai postat altfel nu stiam ca exista asa finete de tort.Te admir ca persoana si-ti apreciez munca pe care o depui!pupici ANY
RăspundețiȘtergere