joi, 1 martie 2007

Prajitura rapida cu branza dulce





Dedic aceasta prajitura rapida cu branza dulce socrelei Nuti :P ...caci de la ea o am :)
...si voua, bineinteles :))
E absolut delicioasa, deci trebuie neaparat s-o incercati!!!


Blat:
- 80 g.unt
- 80 g.zahar
- 200 g.faina
- 1 ou
- 1 lingurita rasa de bicarbonat

Crema:
- 3 galbenusuri
- 1 ou (intreg)
- 200 g.zahar
- 2-3 pliculete zahar vanilat
- 1/2 kg. branza dulce
- 330 ml. lapte
- 3 linguri gris
- 1 plic praf de budinca -vanilie
- stafide (optional)

Pentru bezea:
- 3 albusuri
- 200 g. zahar


Mod de preparare:
Din toate ingredientele pentru blat se intinde (cu rabdare :P) un blat subtire, direct in tava tapetata cu hartie de copt. Eu am folosit acum o forma cu dimensiunea de 24/24 cm...dar altadata am facut-o in tava rotunda de tort, cu diam. de 26 cm ;)


Oul (intreg) si cele 3 galbenusuri se mixeaza cu zaharul. Se adauga, amestecand usor si restul ingredientelor. Rezulta crema care se adauga, uniform, peste blat.
Se da prajitura la cuptor, la foc potrivit (180 grade C.) timp de cca. 45-50 de minute. Se scoate apoi tava din cuptor si se aseaza pe un gratar de bucatarie, pana cand pregatim bezeaua :)

Se bat cele 3 albusuri (ramase de la crema) cu 200 g. zahar; se pune bezeaua peste prajitura:


Se introduce din nou tava in cuptor si se mai lasa cca. 10-12 minute, sau pana cand bezeaua se coloreaza in auriu:


Sectiune, calda inca :)


Se feliaza prajitura in cuburi, cu un cutit bine ascutit si uns cu ulei (in felul acesta bezeaua se taie perfect) si se serveste cu mare, mare pofta!!! :)


Pentru voi :P



Sfatul meu este sa urmati intocmai reteta, cu gramajul exact si pasii descrisi si va veti delecta cu o minunatie de prajitura :)
S-aveti pofta!!!

21 de comentarii:

  1. Buna , am o intrebare legat de cum se face crema, budinca se face obisnuit sau se adauga ca un praf fara fierbere?
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine-ai venit Mihaela! :)
    Buna intrebarea ta :P ...caci, intr-adevar, mesajul era destul de confuz (am sa "revitalizez" zilele astea toate subiectele astea vechi)
    Deci, e vorba despre praful de budinca, la plic...cum bine ai intuit :)
    Te mai astept pe la mine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Laura am incercat si eu prajitura asta, ne-a placut :)

    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai, Alizelule, mai...da' tu chiar le-ai pus gand rau retetelor mele!!! :)))

    ...si bine-ai facut! :P ...caci si asta ti-a iesit minunata!
    Puuuup dulce!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. de ce nu mai apar si restul retetelor?m-ar interesa tortul in forma de cupola

    RăspundețiȘtergere
  6. Julie, la mine totul pare ok...
    Te refereai la tortul-cupola de cioco, de aici?! http://savalaura.blogspot.com/2008/05/cupola-ninsa-de-ciocolata.html

    ...scrie-mi, te rog, daca nu la asta te gandeai...sau daca problemele cu (ne)vizualizarea retetelor persista :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna! desii iti urmaresc de ceva vreme blogu-ul si m-am inspirat de multe ori din minunatele tale delicatese, e prima oara pt care iti scriu! Am facut asta pt k am o nelamurire la reteta de mai sus: nu am inteles cum si cand trebuie adaugat praful de budinca! Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Nikoll, te pup pentru ca ma urmaresti si ma bucur tare ca vrei sa incerci delicioasa prajitura cu branza :)
    Praful de budinca se adauga odata cu celelalte ingrediente, adica: branza, laptele si grisul, asa cum am mentionat si in reteta.
    In poza vei vedea ca e vorba de un plic de budinca de vanilie de la Dr. Oetker, pe care il adaugi asa cum este, praf...deci nu facut budinca! :P
    Spor la treaba...si la degustat!!! :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna, Laura. Am descoperit recent blogul tau. Felicitari si multumiri de inspiratie :)
    Doua intrebari referitor la aceasta reteta: citi cm in diametru are tava ta?
    Cam care e consistenta cremei inainte de a o baga la cuptor (ma gindesc ca e destul de multisor lapte; trebuie sa fie apoasa? cam de consistenta clatitelor? sau cum?).
    Toate bune :)

    RăspundețiȘtergere
  10. am facut si eu prajitura acum, dar nu am pus budinca, ci doar o lingura in plus de gris. E minunata cu bezeaua aia deasupra. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  11. am facut prajitura si este senzationala!multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  12. o fac si eu de mult timp si este bestiala!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna Laura

    As dori sa incerc si eu aceasta prajitura
    Imi poti spune te rog ce dimensiuni are tava in care trebuie coapta prajitura?

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  14. Felicitari pentru site si un an bun !

    RăspundețiȘtergere
  15. Draga Laura,am incercat 2 dintre retele tale, "cozonacei ca-n Banat " si "Prajitura Brath " .
    Sunt ff delicioase si au iesit nemaipomenit de aspectuoase.
    Multumim pentru ingeniozitatea ta de a crea acest site.
    Te pupam din Burley-Idaho,SUA
    PS: O sa incercam si aceasta reteta .

    RăspundețiȘtergere
  16. Minunate retete gasesc aici.Tava folosita este mai mica ,adevarat? Si era sa uit: pot inlocui untul din blat cu margarina?

    RăspundețiȘtergere
  17. Crema trebuie sa fie fluida,mie asa imi iese? E bine asa?

    RăspundețiȘtergere
  18. Corina, da, tava e mai micuta :)
    ...iar crema e in regula, adica mai lichida, asa ca spor la treaba :P
    Te astept cu vesti!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  19. In compozitia blatului am pus margarina si nu pentru prajituri.La crema am inlocuit praful de budinca cu 2 linguri gris,iar zahar am pus cu tot cu vanilina 200 g.Stafide nu am avut,am pus cateva visine conservate ,scurse si infainate.Am pus si putina coaja de portocala .La spuma de albus am pus mai putin zahar,~ 150 g ,vreo 2 lingurite suc de lamaie si foarte putina coaja de lamaie.
    Prajitura este grozava,gustoasa si aspectuoasa.Vor urma si altele,cu siguranta.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  20. am incercat si eu prajitura ca nu ma puteam abtine :)... mi a iesit foarte bine insa umpic cam dulce :) data viitoare am sa pun mai putin zahar :)

    RăspundețiȘtergere
  21. care sunt dimensiunile tavii?

    RăspundețiȘtergere