duminică, 15 aprilie 2007

Ochiuri de fructe





O alta idee minunata si surprinzatoare :P, pentru masa festiva de Pasti :)



Ingrediente pentru 10 bucati:

Blat:
- 4 oua
- 100 g. zahar
- 1 pachet zahar vanilat
- 60 g. faina
- 1 lingurita praf de copt
- 60 g. amidon

Crema si ornament:
- 1 borcan gem de caise (450 g.)
- 100 g. zahar pudra
- 200 g. martipan sau pasta de lapte praf
- 10 jumatati de caise din conserva
- 8-10 linguri suc de portocala
- 100 g. zahar pudra
- frunzulite de menta, pentru ornat




Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 200 grade C. Separati ouale; bateti albusurile spuma si turnati 50 g. zahar.
Bateti galbenusurile cu zaharul vanilat si cu restul de zahar. Amestecati faina, praful de copt si amidonul. Amestecati spuma de ou si incorporati totul. Intindeti aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copr. Coaceti 12-15 minute.
Rasturnati blatul pe un servet de bucatarie umed, presarat cu zahar si indepartati hartia de copt. Ungeti aluatul cu gemul de caise:


Cu ajutorul servetului de bucatarie, rulati blatul pe lungime, apoi lasati-l la rece:


Taiati blatul rulat in 10 felii; insiropati-le apoi cu sucul de portocale amestecat cu 100 g. zahar pudra:


Cerneti 100 g. zahar pudra, framantati cu martipan si intindeti-l intre doua randuri de folie alimentara transparenta. Daca folositi pasta de lapte praf nu mai aveti nevoie deloc de zahar sau de framantat, fiind deja "lucrata" :P
Formati din carton (hartie) un sablon de marimea feliilor de blat:


Cu ajutorul sablonului taiati din martipanul framantat sau din pasta de lapte praf tot atatea ovale:


Asezati-le deasupra feliilor de blat si presati putin:


Uscati caisele cu un servet de bucatarie (eu n-am gasit caise faine, asa ca am luat jumatati de piersica pe care le-am decupat cu un capacel de la biberonul lui Bogdi :))) ...fiind prea mari)


Asezati cate o jumatate de caisa deasupra fiecarei felii de blat:


...si veti obtine niste ochiuri minunate...de fructe! :))


Reteta pastei de lapte praf:

- 125 g. zahar tos
- 100 ml. apa
- 250 g. lapte praf
- ulei pentru modelat (10-15 picaturi)

Zaharul se fierbe cu apa cateva minute 8-10, se raceste, se adauga laptele praf si uleiul si se framanta bine. Daca e nevoie se mai adauga lapte praf.


P.S. Puteti simplifica lucrurile simtitor daca ornati blaturile cu frisca ;)

2 comentarii: