Acest tort va face, cu siguranta, deliciul tuturor acelora care adora nuca de cocos :P
Eu, ca fan declarat al imbietoarelor arome de cocos, l-am facut deja de doua ori :))) ...prima data, ca in reteta Cristinei, cu lapte de cocos, iar a doua oara cu mai multa Pina Colada, si mascarpone...
Absolut delicioase ambele variante!!!
Ingrediente:
Varianta 1, cea originala, a Cristinei (usor modificata de mine :P)
- 250 g. biscuiti simpli sau fursecuri
- 150 g. unt
- 1 cutie lapte de cocos (400 g.)
- 4 foite de gelatina sau 8 g. gelatina granule
- 250 g. branza-crema Mascarpone/Philadelphia
- 180 g. zahar
- 2, 3 linguri lichior de cocos/Pina Colada
- 19 bomboane Raffaello
- 50 g. fulgi de cocos
Varianta 2, cea "inventata" de mine, si cea pe care am si reusit sa o surprind in poze :P
- 250 g. biscuiti simpli/fursecuri
- 150 g. unt
- 500 g. Mascarpone
- 200-220 ml. lichior de cocos/Pina Colada
- 180 g. zahar fin
- 4 foite de gelatina sau 8 g. gelatina granule
- 19 bomboane Raffaello
- 50 g. fulgi de cocos
Mod de preparare varianta 1:
Maruntiti/macinati biscuitii la robotul de bucatarie; daca nu aveti unul, puneti-i intr-o punga, inchisa etans, unde ii veti zdrobi cu sucitorul, cum am facut eu "crantul" pentru acest minunat tort cu alune :)
Untul, lasat din timp la temperatura camerei (daca nu e indeajuns de moale, puneti-l cateva secunde la microunde) se amesteca bine cu biscuitii pisati.
Compozitia rezultata se preseaza pe fundul unei forme detasabile, cu diam. de 24 cm. (apasati bine cu degetele). Puneti apoi la frigider sa se intareasca.
Inmuiati in apa gelatina-foite sau granule, timp de cca.10 minute.
Puneti laptele de cocos impreuna cu zaharul si gelatina hidratata pe foc foarte mic sau la bain-marie, amestecand continuu. Se tine doar 1 minut, dupa care se ia de pe foc. Se adauga lichiorul si se amesteca.
Intr-un bol incapator amestecati branza-crema cu compozitia de lapte de cocos si gelatina. Amestecati treptat, amestecand in tot acest timp.
Scoateti bomboanele Raffaello din pungulite; asezati-le, unele langa altele, pe marginea tavii, si apasati-le usor in blatul de biscuiti. Turnati crema de cocos si nivelati (crema va acoperi si bomboanele).
Presarati fulgii de cocos si dati tortul la frigider 4-5 ore, sau peste noapte (cum ar fi ideal).
Mod de preparare varianta 2, cu pozele de rigoare :P
Pregatiti blatul de biscuiti in acelasi mod ca cel deja prezentat.
Inmuiati gelatina in apa si topiti-o la bain-marie sau microunde (nu trebuie sa clocoteasca!).
Amestecati zaharul cu lichiorul si cu branza mascarpone; adaugati 2 linguri din crema de branza in gelatina topita, amestecati si de-abia dupa aceea adaugati toata gelatina in crema. In felul asta crema nu va face cocoloase de la gelatina ;)
In continuare, urmati pasii expusi mai sus, adica asezati bomboanele Raffaello pe marginea formei, turnati crema rezultata deasupra, presarati fulgii de cocos si lasati la frigider peste noapte sau minim 4, 5 ore.
Asta a fost varianta rapida :P
Singurul regret a fost ca nu am reusit sa las tortul la rece decat vreo 3 ore, fiindca am avut musafiri si spiritele se cam incingeau pe-acolo :P ...din care cauza sectiunea mea pare un pic cam molesita :)))
...dar de bun a fost extra!!!!!!!!!!!!!!!!
Va las, asadar, in compania pozelor, sper eu, destul de atragatoare incat sa va determine sa-l incercati cat mai curand :)))
Aici puteti vedea cum arata una, alta :P ...si mai ales cutia cu lapte de cocos sau lichiorul (pentru cei care nu au mai folosit pana acum asa ceva)
...magic!!! :))
...mai are rost sa va spun cat de incredibil de mult mi-a/ne-a placut?!???!??!?
...ma gandeam eu :P
P.S. Daca bomboanele Raffaello din comert va par prea scumpe, puteti folosi reteta mea de Raffaello facute in casa ;)
Reteta preluata de la Cristina K.
as putea manca oricand o felie de tort raffaello, ador nuca de cocos! Super arata tortul Laura :)
RăspundețiȘtergereCe frumos ti-a iesit tortul, Laura! :) Iar varianta cu mascarpone cred ca este foarte cremoasa... yammi-yammi :)
RăspundețiȘtergerepupicei dulci!
vai !!!! asta e nebunie curata !!!! cocos, mascarpone,piscoturi ... ce sa mai zic .... trebuie sa incerc si eu acest tort !!!! bravoooo !!!!!
RăspundețiȘtergerebomboanele raffaello sunt preferatele mele...tortul arata super bine...cred ca e delicios
RăspundețiȘtergerechiar o nebunie,bunatati multe la un loc,felicitari
RăspundețiȘtergerecum bomboanele rafaello sunt preferatele mele sigur am sa incercreteta ta.
RăspundețiȘtergereBuna Laura,
RăspundețiȘtergereai un blog cu adevarat delicios :))
Am si eu o intrebare, lapte de cocos de unde cumperi?
Multumesc de raspus.
Buna Laura...spune-mi te rog daca in varianta ta ai mai pus lapte de cocos?multumesc!
RăspundețiȘtergereimi spui te rog dc se intareste instanta aproape knd pun gelatina?si apoi abia daca mai pot intinde crema?folosesc granule de la oetker
RăspundețiȘtergereDraga Laura sunt un mare fan a-l prajiturilor tale si a-s dori sa te intreb daca tortul Rafaello se poate face si in tava de cozonac pentru ca eu nu am o tava detasabila si vreau sa il fac de Anul Nou,pe langa Tiramisu si alte bunatati(prajitura am facot-o).Cu drag,CristinaN
RăspundețiȘtergereL-am incercat si a fost mai mult decat delicios !!! Multumesc ptr inspiratie Laura!!!!
RăspundețiȘtergereas vrea sa fac acest tort dar nu am inteles cum e cu laptele de cocos si pusul lui pe foc
RăspundețiȘtergerela tine scrie ca se pune pe foc mic si se tine doar 1 min ,pe cand pe blogul cristinei scrie ca se fierbe laptele cu zaharul si cu gelatina
cum sa fac?
sper sa primesc un raspuns in timp util si sa imi reuseasca si aceasta reteta,ca multe altele pe care le-m facut si savurat deja
am facut si eu azi tortul pt ziua de maine!! l-am decorat si cu niste bombonele rosii,a iesit super! multumesc de reteta
RăspundețiȘtergereBuna, Laura!
RăspundețiȘtergereMa poti ajuta, as dori sa fac un tort mai mare, ma poti ajuta cu, cantitattile pt o tava cu diametrul de 28 cm
Multumesc
foarte frumos...si delicios (cred)!!!
RăspundețiȘtergereMerg la cumparaturi dupa ingrediente, il fac de Paste:D:D
RăspundețiȘtergereBuna ziua
RăspundețiȘtergereas dori sa stiu de ce cantitatile de biscuiti sunt deblate fata de reteta originala? Este o problema de tava?
Reteta este foarte reusita, multumesc.
Am facut tortul azi dar desi am utilizat o forma diametru 22cm (deci mai mica decit in reteta) crema nu a reusit sa acopere bomboanele. Acum inteleg de ce ati marit cantitatea de mascarpone la 500.
RăspundețiȘtergeremultumesc pt reteta, sa vedem ce va iesi.
ca design e top in orice caz. Ca de altfel tot ce vad pe acest sit (unul din cele mai frumoase pe care le stiu)
Paste fericit
A iesit delicios, si frumos. Multumesc, ador site-ul dvs.
RăspundețiȘtergere